С какво ще ми помогне Бранд билдингът?

Защо е важно да изградим марка ?

Лесно ще Ви убедя, че марките (бранд) са по-важни в днешно време повече, отколкото по всяко време през последните 100 години. Брандовете са съчетание на психология и маркетингови тактики за разлика от търговската марка, която е юридически термин. Продуктът има жизнени цикъл, но брандът надживява продукта.Той е гаранция за еднакво качество, надеждност и опит. Според много компании стойността на марката (Brand equty) е много по-важна от счетоводния баланс или пасивите и активите на фирмата. Защо?

Пример е популярната финансова сделка между Tata Motors Индия, която купува Jaguar и Range Rover от Ford. Всъщност какво купуват те? Фабрики, суровини или служители ? Не, Ford продава всъщност марките на Tata за $ 2.560 милиарда. Двата бранда са били на стойност по-голяма от всички други части на корпорацията взети заедно. Или с други думи им продава имиджа, познаваемостта, качеството и надеждността създадена у клиентите през годините, когато чуят името на Jaguar или Range Rover 

Списъкът продължава с много примери като Budweiser, които придобиват марки като Stella, Becks и Labatt. Или Geeley Motors на Китай, които купуват култовия шведски бранд Volvo.

Брандбилдингът е фундаментален, основополагащ и най-съществено значение  компанията. Ако тя изгради силен бранд в съзнанието на потребителя, ще добави много висока стойност на фирмата и корпорацията.  

Ако няма брандбилдинг и бранд, няма и диференциация. Без нея няма дългосрочна доходност, защото хората нямат взаимоотношения със самите продукти, те са лоялни към марките. В една маркетинг стратегия, зад марките има заложени цели и стойност, които хората могат да получат. Продуктите са само с едно измерение в света на социалните медии, но марките са многопластови, с много слоеве, вдъхновяващи и обединяващи големи маси от хора, техни последователи, които ги намират за актуални. 

Ако ние сме в състояние да идентифицираме мраката и продукта чрез разпознаване на логото, то ние веднага ставаме по-доверчиви към тази марка. Приемаме я като надежден източник, защото ние я прознаваме. Но този процес може да отнеме години - логото на вашата компания да се превърне в надежден източник. Ето защо изграждането на марката е от съществено значение за цялостния успех на компанията ви в света на маркетинга - независимо дали това е онлайн или офлайн. 

Както вече споменахме, бранд билдингът има потенциала да съдаде и изгради невероятна стойност за вска фирма, както малка, така и голяма. Марката се е превърнала в неразделна част от цялостния успех на компанията в този силно конкурентен пазар. За да създадете бранд и да го диференцирате трябва да го разграничите от останалите, да направите така, че той да изпъкне над останалите. Вече знаем, че популярността на марката може да доведе до лоялност към марката, то Вашата цел е да създадете група от последователи или "фенове", които не само признават Вашата марка, но също така и се доверяват и са лоялни към нея. След като сте сигурни, че имате "глас" и сте влиятелен орган във Вашия бранш на локалния пазар практически възможностите пред Вас са вече неограничени. Интернет маркетингът е един от най-мощните начини да привличат и ангажират потенциалните потребители по целия свят, които могат да помогнат да се изградите своята марка. 

 

image image